Water en Sanitatieproject Inizdan en Weila Sabongari

Abala: 70.000 inwoners, deelgemeente van het Departement Filingué gelegen
op 250km ten noorden van Niamey.

Hier wil Ninafri in twee dorpen, Inizdan en Weila Sabongari, nieuwe en veilige waterpunten installeren. De dorpen liggen op 26km van elkaar verwijderd en zijn verbonden door een lateriet piste… Deze duurzame nieuwe watervoorziening moet op korte termijn de sociale en economische zelfredzaamheid verstevigen. Allereerst beogen we zuiver en veilig drinkwater te voorzien aan de bevolking. Dit zal de algemene gezondheidssituatie in de regio drastisch verbeteren. Sanitaire blocs-latrines worden opgetrokken, in de hoop het toenemende besef aan sanitaire verantwoordelijkheid bij de lokale bevolking te stimuleren.

De regio wordt bijna jaarlijks geteisterd door grote droogte wat bijna altijd leidt
tot een acute voedselcrisis. Daarom worden groententuinen aangelegd die gevoed worden door het nieuwe waterpunt.

Als resultaat verwachten we een waterboring naar 150m diep, uitgerust met een zonnepomp installatie en alle randinstallaties zoals watertoren, reservoir en leiding werk. Het opleiden van een beheerscomité, een 4-tal blocs sanitair-latrines en het installeren van een groentetuin van 2ha groot.

De etnisch gemengde doelgroep bestaat hoofdzakelijk uit Haussa. In de twee dorpen samen gaat het hier momenteel over 3480 mensen die direct bereikt worden en een 70.000 mensen die indirect bereikt worden. Daarbij mogen we de 4300 dieren niet vergeten die rechtstreeks baat hebben bij dit nieuw waterpunt.
Mens en dier vormen in de Afrikaanse samenleving een onafscheidelijk geheel, zowel in nomadische als sedentaire rurale gemeenschappen. Na de realisatie van belangrijke water- en sanitatie werken in Afrikaanse dorpen zien we dat de bevolkingsgroei blijft stijgen.
Dit vanwege de verbeterde levensomstandigheden. Geschat wordt dat tegen 2030 zo’n 5500 mensen in beide dorpen zullen wonen. Maar dit zouden er snel veel meer kunnen zijn.

Beide dorpen hebben een informatie- en sensibiliseringscampagne gekregen. Vervolgens wordt het bestaande beheerscomité bijgeschoold om de nieuwe taken op zich te nemen.

Deze projecten worden medegefinancierd door de Vlaamse Overheid met name het departement LNE (Leefmilieu , Natuur en Energie).
Dit in het kader van het VPWvO  www.watervoorontwikkeling.be
In november 2011 kreeg Ninafri de bevestiging van een subsidie van 51% van het project, met name € 129.000. Totale kostprijs van het project is gebudgetteerd op € 254.000.

De boringswerkzaamheden startten in februari 2012 in Inizdan.

Vandaag 13 maart hebben we een goede waterlaag bereikt te Inizdan op een 150m diepte. Zoals verwacht zal het hydrostatische niveau veel hoger liggen dan de boordiepte, 15-25m.
Het proefpompen is aan de gang. Nadien worden beide boringen uitgerust met een pompinstallatie op zonne-energie. Voor dit luik wordt nauw samengewerkt met onze nieuwe partner Izen, een specialist in zonne-energie applicaties. www.izen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: