De verhalen van Djingodo en Mounaré

djingodo

Djingodo Bi Bouda is de zoon van Bouda Bi Droh en is acht jaar. Hij woont in Niger, dat is één van de armste landen van Afrika. Het ligt aan de rand van de woestijn, de Sahel; en dat is zowat het droogste gebied van Afrika.

Djingodo behoort tot het volk van de Peul en hij en zijn familie behoren tot de stam van de Wodaabe. De Wodaabe zijn nomaden, dat betekent dat ze niet op één plaats wonen, maar voortdurend rondtrekken met hun vee op zoek naar voedsel en water. Ze houden vee waaronder schapen, geiten, kamelen maar vooral runderen zoals de zeboe. Djingodo zorgt voor de kudde koeien van zijn papa. Zijn lievelingskoe heet Kajé en Kajé volgt Djingodo overal.

 Af en toe blijven de Woodabe eventjes op één plek, vandaag verblijft Djingodo in een dorp dat Tamatchi heet, Tamatchi ligt zo een zes uur rijden van Niamey, dat is de hoofdstad van Niger. In Niamey is het leven anders, maar Djingodo was nog nooit in een stad. In Tamatchi wonen 2000 mensen, het dorp heeft geen stromend water, geen elektriciteit en geen straten. Er is wel een waterput en een moskeetje….

Djingodo spreekt ‘Fula’, hij gaat niet naar school en kan niet schrijven. Er is geen school in zijn dorp en hij blijft nooit lang genoeg op één plaats om naar school te kunnen. Hij heeft niet veel spulletjes maar hij is heel trots op zijn kalabas die zijn mama nog voor hem versierd heeft.  De mama van Djingodo is gestorven toen zijn broertje werd geboren. Djingodo leeft nu samen met zijn papa, zijn zus en twee broertjes.

In Niger is er een regenseizoen en een droogseizoen, tijdens het regenseizoen is er voldoende water en dan blijft Djingodo met zijn familie een tijdje op één plaats.

Bij de laatste volle maan van het regenseizoen vieren de Wodaabe feest want ze zijn dol op dansen.  Die nacht is het ‘Geerewol’ en dat is het belangrijkste feest van het jaar. De Geerewol wordt ook wel de dans van de schoonheid genoemd, want Wodaabe zijn zeer ijdel.  Ze zullen de hele nacht doordansen en gerstepap en ander lekkers eten. Djingodo kauwt voortdurend op een stokje om zijn tanden mooi wit te houden, want dat vinden de meisjes in het dorp mooi….

In het droogseizoen is het leven veel harder, het is dan heel erg warm en Djingodo moet soms heel erg ver stappen om voor zijn kudde water en voedsel te vinden. Hij neemt dan zijn herdersstok met een klein waterzakje en wandelt tot hij mooi gras vindt voor Kayé en de andere koeien. Djingodo zorgt in zijn eentje voor de koeien van zijn papa, Als hij zich alleen voelt, dan praat hij met zijn koeien, doet een dutje of maakt zandtaartjes, vaak hoopt hij dat de zon snel gaat slapen.

mounaré

«Hallo, ik ben Mounaré. Ik ben 10 jaar en woon in het dorpje N’Yalwa in Niger. Mijn dagen zijn goed gevuld. ’s Morgens sta ik om 5 uur op om water te halen, daarvoor moet ik een uurtje stappen. Aan de waterput bid ik even en praat wat met de andere meisjes uit het dorp.. Als ik terug thuis kom, eet ik wat gerstepap en dan vertrek ik naar de markt om Kopto (dat zijn gevulde bladeren) te verkopen. Na de markt,  ga ik naar school, ik ben heel blij dat ik naar school kan, want ik wil later lerares worden, op school is er ook iets te eten voor de kinderen. Na school ga ik terug naar de waterput om water te halen en als ik thuis kom, leer ik snel mijn lessen.

’s Avonds help ik mijn mama met het huishouden: de afwas, de kleintjes in bad stoppen, opruimen en kuisen. Ik had 6 broertjes en zusjes, maar er zijn er 3 gestorven. Nu ben ik de oudste thuis. Van zodra de zon ondergaat, ga ik slapen.

Mama heeft hennabladeren en kruiden meegebracht van de markt, daar gaan we morgen pasta van maken en onze handen versieren. Misschien als het mag van mama, doe ik ook een tekening rond mijn mond, dan zien mijn tanden witter en dat vinden de jongens uit het dorp mooi..

Ik hoop dat het nu snel gaat regenen want de put wordt elke dag leger, en straks is er niet meer genoeg water, dan moet ik verder stappen en kan ik misschien even niet naar school…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: