Opfrissingswerken gezondheidscentrum Bonkoukou afgewerkt!

Van 1995 tot 1997 bouwde Ninafri in Bonkoukou op 140km noordoost van Niamey – Niger een oud klein dispensarium om tot een volwaardige medische post met materniteit en hospitalisatie.

Bonkoukou bestrijkt medisch een hinterland van 30.000 inwoners.

We gingen destijds in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid en ontvingen moderne type planne; het geheel diende opgetrokken in betonblokken, afgedekt met metalen golfplaten, voorzien van airco’s gevoed via een aggregaat (elektriciteit was niet voorradig).

Ne enig overleg bouwden we uiteindelijk in de oude beproefde banco-stijl, middels zongedroogde modderstenen, daken in bogen en gewelven, met een behoorlijke thermische massa en natuurlijke ventilatie via open ramen en dakluiken.

Canadese architecten van Construction sans Bois leidden lokale metselaars terug op en met de eigen ambachten van Bonkoukou werd het complex van gebouwen opgetrokken en in 1997 in gebruik genomen.

Initieel werd een kleine zonnebatterij geplaatst voor verlichting, later werd deze installatie uitgebreid, werd een diepere waterboring en automatische watertankvulling gerealiseerd en bleef Ninafri het jaarlijks onderhoud van de daken sponsoren.

Het overige onderhoud van de gebouwen en de exploitatie van het centrum zelf is in handen van het Comité de Gestion van Bonkoukou.  

Telkens wanneer we in Niger kwamen passeerden we wel eens langs Bonkoukou.

Sinds enige tijd zijn de gebouwen aan renovatie toe, de banco stijl is uiteraard meer onderhevig aan erosie en zettingen.

Omdat het moment van jaarlijks dak-onderhoud weer naderde werd besloten eveneens de bepleistering binnen en buiten van alle wanden aan te pakken, de buitenlatrines van nieuwe vloeren te voorzien, inwendig alle scheuren te herstellen en alle publieke ruimten opnieuw van een olieverflaag te voorzien.

Kostprijs € 8.600.

Ingesloten foto’s tonen het bouwwerk anno 2000, anno 2019 en nu bij het einde van de renovatie.

Op naar de volgende 20 jaar!

2000

2019

2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: