Vzw Ninafri Jaarverslag 2008

Werking Zuid:

Gezondheidscentrum in Bonkoukou

Door onze jaarlijkse bezoeken, en door de maandelijkse rapporteringen, kunnen we eens te meer concluderen dat het gezondheidscentrum optimaal blijft functioneren. Er is nu, na lang aandringen bij de overheden, ook een laborante aangesteld. Het enige probleem was een goede watervoorziening. Het centrum was afhankelijk van een boring die zich buiten het centrum bevond. Vooreerst functioneerde de boring niet echt goed door slecht onderhoud, maar het water is ook van slechte kwaliteit. Omdat goed en zuiver water voor een gezondheidscentrum onontbeerlijk zijn besloot Ninafri om op de site van het centrum een waterboring met bijkomende installaties uit te voeren. Zoals steeds werden eerst alle voorbereidingen genomen: haalbaarheidsstudie, kostenraming, nodige dossiers opmaken, officiële aanvragen en toelatingen enz.  Tijdens een missie in 2008 werd met een boorfirma een contract getekend voor het uitvoeren van de werken. In september 2008 werd de boring voltooid, de rest van de infrastructuur zal in 2009 afgewerkt worden

Het centrum, waar toch 30.000 mensen van afhankelijk zijn, zal zo over zuiver, veilig water kunnen beschikken.

uitgaven: € 20 921

Waterproject in Toukounous

In 2008 werd het waterproject in Toukounous volledig afgewerkt.

Een grote windmolen,met annex watertoren werd geplaatst op een bestaande waterput. Via de waterput zullen tuinen geïrrigeerd worden zodat er groenten geteeld kunnen worden.

In 2009 zal er een waterdistributienet uitgebouwd worden om zo de concentratie van mensen en dieren te spreiden. Dit zal het ecologische aspect van het dorp zeker ten goede komen.

uitgaven: € 16.776

Waterproject in Belen-Tanfirgan

Het grootste project van Ninafri is ongetwijfeld het waterproject in Belen-Tanfirgan.

(totaal prijs ong. 200.000 €)

Voor de Wodaabe, een etnische minderheid in Niger, realiseerde Ninafri een waterproject, dat hen blijvend van veilig water voorziet. De Wodaabe zijn nomadische herders die echter wel beseffen dat het nomadisme niet kan blijven bestaan en daarom gedeeltelijk sedentair willen worden. Na het realiseren van de boring zelf (diepte 250 m.) werd in 2008 gestart met de tweede fase nml: bouwen van een watertoren, reservoirs, latrines,wasplaats, het aanleggen van alle leidingen, maar ook het plaatsen van drinkbakken voor de dieren. Een generator die ervoor zorgt dat het water opgepomt kan worden werd op het geheel aangesloten. Deze tweede fase van het project zal in 2009 verder afgewerkt worden.

In samenwerking met een Franse organisatie, Mil Espoir-Mille Savoirs, hebben we een nieuw schooltje gebouwd waar nu al meer dan 100 kinderen en volwassenen dagelijks de lessen volgen. Bij het schooltje zal Ninafri ook een sanitair blok bouwen.

uitgaven: € 97 574

Werking Noord:

Als vzw hebben we een keuze moeten maken waar onze prioriteiten liggen, en die zijn ontegensprekelijk gericht op de Zuid werking. Dit wil zeker niet zeggen dat er geen Noord werking bestaat, maar die is toch hoofdzakelijk gericht op fondsenwerving. De activiteiten in België hebben echter ontegensprekelijk een informatief- en sensibiliserings aspect.

In 2008 nam Ninafri deel aan het “Water In Nood” project, georganiseerd door het Zuiderpershuis. Een groots opgezet project waar alle Belgische ngo’s die met waterprojecten bezig zijn in het zuiden, bij betrokken waren.

Verder werd in 2008 ook gedurende een week deelgenomen aan de “Derde Wereld Meerdaagse” waar jongeren van allerlei scholen uit het Antwerpse op een speelse manier gesensibiliseerd werden voor de problemen van het Zuiden.

Weer met als thema water, werden acties gedaan in het Mater-Deï instituut in Brasschaat en in het Van Roey instituut in Vorselaar.

Zoals ieder jaar was Ninafri ook weer aanwezig op het Sfinks wereldmuziek festival, waar we geflankeerd door enkele van onze Wodaabe vrienden een stand betrokken met info over onze projecten in Niger.

Ons jaarlijks benefiet mosselfeest op de “Westhinder” in Rupelmonde was ook dit jaar een groot succes. Honderden Ninafri getrouwen komen ons op deze prachtige locatie, jaarlijks hun steun betuigen.

ontvangsten in 2008

private giften                                                                                                        € 29 198

Vlaamse Gemeenschap en Nationale Loterij                                                 € 33 000

provincie Antwerpen, stad Antwerpen, gemeente Brasschaat                    € 11 131

Van Roey Instituut in Vorselaar                                                                       € 11 236

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: