Niger

Geografie
De republiek Niger situeert zich in West-Afrika (tussen 16° en 8° noorderbreedte) boven Nigeria en ten zuidoosten van Algerije. Van de totale oppervlakte van 1.267 miljoen km² bestaat slechts 300 km² uit water. Niger is helemaal omringd door land. De langste grenzen zijn die met Nigeria (1.497 km), Tsjaad (1.175 km) en Algerije (956 km). Mali, Burkina Faso, Benin en Libië zijn de andere buurlanden. De hoofdstad Niamey ligt zuidwestelijk, aan de Niger-rivier.


Geschiedenis
* In 1958 werd Niger onafhankelijk na 60 jaar koloniaal bewind door Frankrijk.
* In 1993 werd er voor de eerste keer verkiezingen uitgeschreven. Daarna vonden verschillende machtsovernames plaats.
* In 1995 werd een vredesverdrag gesloten met Touareg-rebellen uit het noorden. Dit verdrag is ondertussen reeds geschonden. De Touareg-rebellie laait weer in alle hevigheid op. Zij eisen meer inspraak op regeringsniveau (sommigen zelfs onafhankelijkheid) en een deel van de opbrengst van de uraniummijnen die zich op Touareg-gebied bevinden.
* Niger is verdeeld in administratieve divisies.

Niger in cijfers

De totale bevolking van de republiek Niger wordt geschat op ongeveer 10 miljoen inwoners. Met een kindersterfte van 12.4% bedraagt de gemiddelde levensverwachting slechts 41 jaar. Op de wereldontwikkelingsranglijst van de UNO staat Niger helemaal onderaan geklasseerd. 7 van de 15 miljoen inwoners in Niger (tweederde van de bevolking!) wordt getroffen door armoede.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: