Tadabalass 2017

Ninafri realiseerde ism de Association Horé, Ong Ninafri Niger en de aannemer KPS voor een gemengde ethnische  gemeenschap van vooral Wodaabe, Peul te Tadabalass, 85km noord van Abalak op de weg naar Agadez, een waterboring naar de diepere waterlagen. Deze duurzame watervoorziening moet op korte termijn de springplank vormen voor hun ontluikende politieke en sociale zelfredzaamheid. In Tadabalass was géén enkele eigen watervoorziening. De bevolking was toegewezen op ver weg gelegen putten en boringen. Met ezelskarren werd er water aangevoerd. De boringsdiepte was 181mtr diepte. Deze werd uitgerust met een zonnepomp die een watertoren en groot waterreservoir dagelijks vult. Tevens werd de nederzetting voorzien van waterkranen en een leidingsysteem. Een volledig sensibiliseringsprogramma aangaande veilig watergebruik voor huishoudelijk en professioneel gebruik werd uitgevoerd. Het lokale beheerscomité, onder leiding van de vereniging Horé,  zal bijgeschoold worden op socio economisch en technisch gebied om de boring en bijhorende installatie te beheren. Zoals overal in niger is het water nu niet meer gratis. Het comité zal begeleidt worden om de waterverkoop te begeleiden en een lokaal geïntegreerd systeem op te stellen. Tevens worden cursussen voorzien om de capaciteitsopbouw aangaande veilig gebruik en beheer van water  te promoten.

Deze waterboring moet de gemengde Wodaabe – Touareg gemeenschap van Tadabalass tot het volgende in staat stellen:

  • Toegang tot veilig, onbezoedeld drinkwater voor iedereen.
  • Landbouwactiviteiten kunnen aangevat worden.
  • Herbebossingscampagnes kunnen aangevat worden.
  • Gezond en genoeg water voor het vee: nu sterft tot de helft en meer van een kudde tijdens een droge periode.
  • Families kunnen ook meer tijd besteden aan andere noodzakelijke huishoudactiviteiten dan het halen van water op grote afstand. Vooral de vrouwengemeenschap zal dit ten goede komen.
  • Een schooltje zal kunnen gebouwd worden. Ninafri werkt samen met andere organisaties die zich hier over ontfermen. Enkel met een vast, veilig waterpunt zijn de overlevingskansen van zo’n scholen/internaten gegarandeerd.
  • Een gezondheidsstructuur, dispensarium zal kunnen uitgebouwd worden.

De gemeenschap zal niet meer afhankelijk zijn van waterputten en boringen op grote afstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: