Tougoumé (2014)

In Tougoumé, Mali,  realiseerden we ism de Vlaamse FV Tougoumé in 2014 een nieuw zonaangedreven waterpunt in een grote school! Veilig water voor zo’n 350 leerlingen en de aanleg van een 2ha grote groententuin leiden naar verbeterde levensomstandigheden.

Op vraag van FV Schoolproject Tougoumé, begon Ninafri in 2014 met de werken die het schooltje op een duurzame manier moesten voorzien van zuiver en drinkbaar water en van water voor het irrigeren van de schoolmoestuin en de aanplantingen.

De werken bestonden uit een geboorde waterput met zonne pomp, een watertoren en een waterverdelingspunt. Aan het project werd tevens een sanitair luik gekoppeld, met latrines en douches

De boring ging tot op 110 meter; het statische niveau van het bruikbare waterlaag bevond zich op ongeveer 35 meter diepte..

De school is nu voorzien van zuiver water voor de leerlingen. Maar het  wordt ook gebruikt worden voor het irrigeren van de moestuin zodat heel het jaar door groenten en fruit kunnen worden geoogst,  die worden gebruikt in de schoolkeuken en voor het voeden van de schoolgemeenschap. De zekerheid van watervoorziening laat ook toe om struiken (omheiningen) en bomen (schaduw) te planten.

Het aanbod van voedsel en water is een grote stimulans voor de ouders om hun kinderen naar school te sturen en hen onderwijs te laten genieten in plaats van hen in te schakelen in agrarisch werk.

De school breidt dan ook jaar na jaar uit.

Begin 2016 heeft de FV Schoolproject Tougoumé een schenking gedaan van 10 laptops, waardoor het  nu ook kan starten met het geven van computerklassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: