Sabanga

Ninafri heeft zich geëngageerd voor de bouw van 5 waterputten in Sabanga, in de regio Tahoua, Birni N Konni. Sabanga omvat ongeveer 4000 inwoners en wordt de laatste jaren geteisterd door uitzonderlijke droogte en mislukte oogsten. Om hun voedselbevoorrading te bestendigen, zoeken de bewoners mogelijkheden om ook in het tussenseizoen (november tot maart) hun land te kunnen bewerken, ditmaal met gewassen (groenten) die voor lokaal gebruik worden voorbehouden.

In dit ‘droge’ seizoen vereist dit de aanleg van waterputten en irrigatienetwerken. Ninafri sponsort de aanleg en afwerking van 5 waterputten en bijhorend irrigatienetwerk. Voor de aankoop van de motorpompen en de zaden wordt er, via een lokale kredietverstrekker, gewerkt met een systeem van micro-kredieten*.

Met de bouw van de putten werd in het najaar van 2012 van start gegaan. Momenteel zijn er reeds 3 putten die in de afwerkingsfase zijn; de 2 andere putten zullen weldra ‘onder water’ staan. Ook met de bouw van de opslagciternes werd aangevangen, deze zullen eerstdaags in Sabanga worden opgeleverd. Ninafri Niger, als opdrachtgever van de werkzaamheden, heeft ook de volledige coordinatie van de werken in handen.

Voor de uitbating van het poject wordt beroep gedaan op een lokaal comité ‘Kokari’, waarin de verschillende groepen van de bevolking van Sabanga vertegenwoordigd zijn. De micro-kredieten, waarbij Ninafri optreedt als borgsteller, stelt hen in staat de motorpompen aan te schaffen alsook de nodige zaden voor de oogst. Deze zal in hoofdzaak voor eigen gebruik worden aangewend, maar een deel kan verkocht worden ter terugbetaling van de verstrekte kredieten.

Kokari brengt hierover op regelmatige tijden verslag uit aan Ninafri Niger. Niettegenstaande dat het Sabanga project eerder kleinschalig is, hecht Ninafri veel belang aan het welslagen ervan. Het zal de lokale bevolking in staat stellen om ook groenten te telen in het ‘droge’ tussenseizoen en zo hun onafhankelijkheid ten opzichte van de ‘primaire’ oogsten te verhogen; door te werken met micro-kredieten hoopt Ninafri ook het engagement van de lokale stuurgroep ‘Kokari’ te bestendigen.

*microkrediet: De begunstgden van het project vragen voor de financiering van de waterpompen een krediet aan bij gespecialiseerde banken. Deze banken lenen kleine bedragen aan lokale organisaties om projecten te financieren. Deze bedragen worden met intrest terugbetaald aan de financiële instellingen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: